Vijfde Kees Fens-lezing door Bert Wagendorp

De volgende Kees-Fens lezing wordt gehouden door Bert Wagendorp, schrijver en columnist van de Volkskrant , op woensdag 13 februari 2019 in de Rode Hoed te Amsterdam. 

Sport is Fictie 

"Wielrennen is, zoals wielerschrijver Herman Che­vrolet ooit constateerde, een literair genre. Het is een tamelijk nut­teloze activiteit, die pas betekenis krijgt wanneer de toeschouwer bereid is naar diepere lagen te zoeken, de beweegreden van de hoofdrolspelers tracht te doorgronden.

Kees Fens was gek op wielrennen (al heb ik ook over zijn liefde voor voetbal verontrustende verhalen gehoord) en ik heb het ver­moeden dat hij wielerkoersen ‘las’ als waren het boeken, dat hij het koersverloop zag als een verhaal. Hij wenste tijdens het kijken dan ook niet te worden gestoord, zoals een lezer niet uit een verhaal wil worden getrokken door rumoer in zijn omgeving.

Maar de benadering van sport is, geloof ik, in de loop der jaren eendimensionaler geworden. Werkelijkheid en verbeelding zijn steeds meer samengevallen, en dat is een verlies want het draait de verbeelding de nek om. Het is alsof de kale wedstrijd een waarde op zich vertegenwoordigt en we geen fictionalisering meer nodig heb­ben. Kees Fens zou in een sportcolumn wel raad hebben geweten met deze ontwikkeling."


Bert WagendorpTeruglezen:

Hieronder kunt u de lezingen uit 2015, 2016 en 2017 integraal teruglezen. 

2015 - Wiel Kusters Grote God

2016 - Sible de Blaauw De versteende droom 

2017 - Willem Jan Otten Leven om te lezen, lezen om te leven